torstai 8. kesäkuuta 2017

Kesästressiä?


Housut, paitis ja laukku H&M | takki Mango | kengät Vagabond

Kun on perfektionismiin taipuvainen suorittajaihminen, toisinaan sitä kerää stressiä mitä kummallisimmista asioista - kuten siitä, mitä perennoja istuttaisi uuteen kukkapenkkiin tai mitä herkkuja söisi herkkupäivänä. Tai siitä, miten kesän viettäisi mahdollisimman onnistuneesti. Kuulostaako tutulta? Olen nimennyt tämän viimeisenä mainitun kesästressiksi, ja luulen, että siitä kärsii aika moni, ehkä jopa tietämättään.

Meillä on vuosittain pitkä ja pimeä talvi aikaa miettiä ja suunnitella tulevaa kesää. Ehkä juuri tästä syystä kesään kohdistuu aina suuria odotuksia; kesä on sitä aikaa, kun pitää nähdä ja kokea ja tuntea mahdollisimman paljon, jotta talven voi sitten elää taas horroksessa. Kesähän on ihmisen parasta aikaa! Valitettavasti juuri tästä syystä nämä suuret odotukset muuttuva helposti jopa paineiksi.  Kun tuttavat kyselevät kesäsuunnitelmista, kukaan ei todellakaan halua vastata, ettei suunnitelmissa ole mitään kummempaa. Mediassa hehkutetaan pitkää kuumaa kesää. Kymmenen vinkkiä tasaiseen rusketukseen. Valitse bikinit jotka kestävät katseita. Näin järjestät unohtumattoman piknikin. Some on täynnä toinen toistaan kauniimpia kuvia siitä, kuinka täydellisiä kesäpäivät voivat parhaimmillaan olla. Meille muodostuu mielikuva loputtoman pitkistä ja helteisistä kesäpäivistä, jotka tarjoavat yllätyksiä ja kuljettavat meidät seikkailusta sekä mojitolasillisesta toiseen. Näiden mielikuvien vietteleminä lupaamme itsellemme, että tämä tulee viimein olemaan se elämäni paras kesä. Kesä, jona vihdoin teen kaiken, mitä en ole saanut aiempina kesinä toteutettua tarkoista bucket list -muistiinpanoista huolimatta.

Lopulta kaikki ei menekään ihan näiden lupausten, tai listausten, mukaisesti. Kesäillat eivät olekaan grillibileillä ja naurulla kyllästettyjä. Toisinaan sataa, sataa päivä tolkulla. Suunnitelmia on vaikea tehdä, kun ystävillä on omat elämänsä elettävinä. Ja töissäkin pitäisi käydä. Ja kuntosalilla! Mitenkä kenenkään rahat riittävät jatkuvaan terassilla istumiseen? Bikinit eivät imartele vartaloa, ja kun se kauan kaivattu helleaalto viimein iskee, niin et kuitenkaan näytä lehtien päivettyneeltä kaunottarelta, vaan muistutat lähinnä ylikypsää tomaattia. 

Miten kesästä voi sitten nauttia ilman suurempaa stressaamista? Olisiko parasta, jos ei suunnittelisi ollenkaan? Suunnitelmia olisi kuitenkin kiva tehdä, että olisi edes jotain konkreettista ajateltuna kesäpäivien varalle. Mutta toisaalta suunnitelmia ei saisi olla liikaa, ettei kaikki aika mene ihan suorittamiseksi... Kuten ehkä voitte arvata, mulla ei ole antaa mitään kunnollisia vastauksia. Yritän ajatella niin, että kesä itsessään on parasta, mitä voi tapahtua. Ei se, mitä kaikkea ehdimme tekemään ja kuinka kauniin rusketuksen ehdimme keräämään - vaan se, kuinka hyvin elämme hetkessä, kuuntelemme itseämme ja vain nautimme siitä, että kesä on.

Kun kirjoitan tätä, istun bikineissä meidän keskeneräisellä terassilla. Voin kertoa, että olen stressannut myös siitä, milloin terassi saadaan valmiiksi. Tällä hetkellä en kuitenkaan jaksa välittää keskeneräisyydestä. Enkä siitä, että auringon eteen on valunut paksu pilvimatto, ja läppärini on aurinkorasvasta tahmeana. Tässä on hyvä olla. Ihastelen joka päivä pihamme vehreyttä, enkä vain pääse yli siitä, että viimein on näin kaunista ja lämmintä. Veikkaan, että istun tässä myös tulevina sadepäivinä sekä helteisinä kesäöinä. Ihan vain siksi, koska kesä on. Se on, vaikka suunnittelisin tai stressaisin kuinka paljon tahansa. Todennäköisesti se jäisi vain huomaamatta kaiken suunnittelun ja stressaamisen takia. Ymmärrätte varmaan mitä tarkoitan? Hidastakaa vauhtia, katselkaa, kuunnelkaa. Nauttikaa ihmiset, nauttikaa!
Comments (6)

6 kommenttia:

 1. Se on ihan totta, että suorittaessa kaikkea kesätekemistä saattaa jäädä itse kesä kokematta! Itse olen vasta viime vuosina alkanut kirjoittamaan kesän bucket list:iä, aikaisemmin otin melko iisisti, ja poukkoilun spantaanisti kesäjutusta toiseen. Nyt kun teen näitä listoja, niin ajatteln ne niin, että mitään ei ole pakko tehdä, mutta on mukava, että on ideoita valmiina, kun tylsä hetki tulee.

  Kivaa ja rentoa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Listat on varmaan kyllä toimivia, jos niitä tekee tuohon tarkoitukseen! :)

   Poista
 2. Ite juuri stressaan sitä, jos en ole aurinkoisena päivänä menossa ulkona ja nauttimassa. Sillä niitä sadepäiviäkin tulee väistämättä kesällä paljon ja sillon "saa" olla sisällä ihan hyvillä mielin. Pitäis vaan nauttia päivistä oli sää mikä tahansa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulla on tiedätkös ihan tuo sama ongelma! Muutenkin tuntuu tämä kesä aina niin epäluotettavalta, että hiipii väkisinkin mieleen, josko yhden aurinkoisen päivän jälkeen sää taas heti viilenee.... :D

   Poista
 3. Aamen!! Veit sanat mun suusta ja samaistun tähän niin hyvin!! Nyt oonki päättänyt, että teen juttuja niinku sielu sietää ja sillä fiiliksellä ku jaksaa ja haluaa, enkä ota sen pahemmin stressiä rusketuksesta, salilla käymisestä ja kaiken maailman terdeilystä ja muista jutuista!! :) piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo on hyvä päätös! Parempi kuunnella itseään ja sitä mitä just tietyllä hetkellä haluaa, kun että tekee kauheita suunnitelmia jatkuvasti. :)

   Poista