torstai 25. elokuuta 2016

Sängynpääty vanhasta puuovesta

Haaveilin useiden vuosien ajan rustiikkisesta, metallisesta sängynpäädystä. Muutamaan otteeseen olin sellaisen jo ostamassakin, mutta syystä tai toisesta ostopäätös lykkääntyi aina - ja hyvä niin, sillä jossain vaiheessa ajatus vanhasta puuovesta sängynpäätynä jyräsi kaikki metalliset vaihtoehdot.

Sängynpääty-projekti sai kunnolla tuulta alleen, kun satuin uuden kotimme remontin aikaan löytämään vahingossa tori.fistä sopivan puuoven, joka oli myynnissä tässä lähialueella. Innostuin niin, että pian olimmekin jo kärränneet oven kotiimme. Vei oman aikansa saada projekti käyntiin, mutta nyt sängynpääty on vihdoin ja viimein hiottuna, maalattuna ja uusilla jaloilla varustettuna paikoillaan makkarissa. Tässä muutama kuva ja vinkki projektiin liittyen, mikäli joku on siellä pohtinut toteuttavansa samanlaisen idean!


Aloitin sängynpääty-projektin irrottamalla kahvan ovesta. Myös saranat olisi voinut irrottaa, mutta päätin jättää ne paikoilleen. Lisäksi päätin, että kunnostan vain oven toisen puolen - olisi tuntunut turhalta käyttää molempien puolien kunnostamiseen aikaa ja energiaa, kun toinen puoli jää kuitenkin piiloon seinää vasten.

Hiominen on varmasti tällaisessa projektissa työläin osuus. Kuten kaikissa maalaamiseen liittyvissä hommissa, niin myös tässäkin kannattaa käyttää aikaa pohjatyöhön, eli hiomiseen. Maali tarttuu paremmin hyvin hiottuun pintaan, ja lopputuloskin on tasaisempi. Hiomisessa olisi voinut varmasti käyttää jonkinlaista konetta, mutta koska itselläni ei ollut sellaista saatavilla, päätin luottaa käsipeliin ja karkeaan hiomapaperiin. Hioin aluksi pinnan kauttaaltaan ja sitten keskityin vielä erityisen repaleisiin osiin, jotta pinta jäisi mahdollisimman tasaiseksi. Hiomisen jälkeen putsasin oven hyvin kaikesta pölystä ja roskasta. Tämäkin on tärkeä vaihe tasaisen lopputuloksen kannalta!


Hiotun pinnan puhdistamisen jälkeen siirryin maalaamiseen. Uuden kotimme remontista jäi jonkin verran valkoista maalia yli, joten hyödynsin sitä tässä projektissa. Suuria pintoja varten ostin pienen telan, yksityiskohtien maalaamisessa käytin kapeaa sutia. Ensin levitin maalia oven pinnalle yhden reippaan kerroksen, ja kun pinta oli kuivunut, maalasin oven vielä toiseen kertaan. Tässä vaiheessa tulin siihen tulokseen, että kaksi kerrosta maalia riittää hyvin. Ovi sai kuivua rauhassa seuraavaan päivään asti.

Kun maalipinta oli kuivunut kunnolla, kiinnitettiin oven lattiaan tulevalle sivulle metalliset irtojalat, jotta ovi nousisi kunnolla esiin sängyn takaa. Liikkeissä on monia eripituisia jalkavaihtoehtoja; me päädyttiin 20cm pituisiin jalkoihin, joissa on vielä useamman sentin säätövara. Jalkojen avulla saatiin pääty juuri sopivalle korkeudelle. Pidän tässä vanhassa ovessa paljon siitä, että ajan saatossa sen pinta on kulunut ja kolhiintunut - näin uuden maalipinnan alta on havaittavissa hieman rosoisuutta, joka tuo päätyyn lisää persoonallisuutta.


Alusta asti oli selvää, ettei päätyä kiinnitetä mitenkään seinään tai sänkyyn, vaan se jätetään niiden väliin pystyyn irralliseksi. Niinpä pääty tarvitsi vain nostaa jalkojen kiinnittämisen jälkeen paikoilleen - valmista! Omasta mielestäni lopputulos on oikein hyvä ja onnistunut. Ja mikä parasta, itse tekemällä säästyttiin jopa usean sadan euron tuhlaamiselta; tähän projektiin meni vain muutama hassu kymppi, kun maksoin ovesta 25 euroa ja maalitkin löytyi omasta takaa. :) Mitäs pidätte lopputuloksesta? Teen makkarin sisustuksesta vielä myöhemmin oman postauksensa sitten, kun lamput ja muut yksityiskohdat on saatu paikoilleen. Silloin siis luvassa vielä lisää kuvia myös tästä päädystä!

facebook | instagram | bloglovin | blogit.fi | sc: juuliasall
Comments (8)

8 kommenttia:

 1. Tää on niin ihana! Mä olen itse haaveillut myös sängynpäädystä, ja ehkä tää on yksi mahdollisuus. Kiitos siis! Ihan mielettömän hyvä idea, ja todella kaunis lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Noora! Ilman muuta, suosittelen tällaista vahvaksi vaihtoehdoksi ;)

   Poista
 2. Toi on kyllä niin upea! Itse tekeminen on kyllä ihanaa tiettyyn pisteeseen asti - viime kesänä tuunasin itse keittiönpöydän ja pinnatuolit, siinä vasta riittikin hommaa. Odotan jo innolla mitä kaikkea uutta tuunattavaa sitä keksii uuteen asuntoon!

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah ihan totta, ei sitäkään liikaa jaksa! Huikeeta, jaahan sitten ideoita jossain välissä :) Ja kiitos!

   Poista
 3. Tosi kiva! Pysyykö se hyvin pystyssä tuolla välissä? Mitä sun tatuoinnissa muuten lukee? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pysyy kyllä, ei olla ainakaan vielä toistaiseksi huomattu minkäänlaista ongelmaa :) Siinä on sellainen latinan kielinen muistutus siitä, että pitää pyrkiä aina eteenpäin ja parempaan :)

   Poista