sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Supernopea suklaaherkku

Harmaa sunnuntai, ulkona sataa lunta hiljalleen. Minä en jaksa enää maata, joten istun läppärini kanssa keittiön pöydän ääressä, ja katselen ikkunasta talvista maisemaa. Oloni on edelleen yhtä kamala kuin edellisinäkin päivinä - onneksi silmäni turvotus on laskenut jo hieman. Minulla on varmasti vielä lämpöäkin, mutten välitä ottaa enää kuumemittaria esiin. Olenhan elänyt sen kanssa tiiviisti yhdessä jo lähes viikon. Näin sunnuntain kunniaksi ajattelin kirjoitella teille ohjeen suklaaherkusta, josta mainitsin jo viikko sitten tässä postauksessani. Jos sinäkin olet flunssassa, mielesi on apea tai makeahammastasi kolottaa, niin koitapa tätä ohjetta - saatat piristyä!


TARVITSET (1 annos)

3/4 dl kaakaojauhetta
1dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1 kananmuna
0,5 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
0,5 dl juoksevaa rasvaa

2 rkl rasvatonta maitoa


Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele pienehkö kulho (esim. murokulho; mieluiten astia, joka ei ole tasapohjainen) suklaamassaa varten. Yhdistä kaakaojauhe, vehnäjauhot sekä leivinjauhe toisiinsa. Kaakaojauheen voi valita oman maun mukaan: esim. jos koostumuksesta haluaa todella suklaisen, muttei kovin makeaa, voi käyttää tummaa kaakaojauhetta. Tummaa ja vaaleaa jauhetta voi myös sekoittaa keskenään. Itse pidän todella makeista herkuista, ja vaikka olen käyttänyt tavallisia kaakaojauheita (Dumle, O'boy), ei kokonaisuudesta ole tullut mielestäni liian makea.

Vatkaa muna, sokeri ja vaniliinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon juokseva rasva sekä kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Lorauta sekaan hieman maitoa, jolloin koostumuksesta tulee hiukan löysempi. Kaada valmis taikina voideltuun, syvään kulhoon. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 min siitä riippuen, millaisen koostumuksen haluat herkkuun. Paistoin itse ensimmäisellä kerralla omaani 12 min, ja mielestäni herkusta tuli hieman liian kuiva. Muilla kerroilla olenkin pitänyt herkkua uunissa vain 10 min, jolloin siitä tulee hiukan kiinteämpää reunoilta, mutta täysin sulaa keskeltä. Nams!


Herkku on hyvää sellaisenaan, juuri uunista tulleena. Muistakaa kuitenkin, että uunissa ollut kulho säilyy kuumana todella pitkään, joten kannattaa olla varovainen kulhon kanssa! Laitoimme kerran herkun jääkaappiin jäähtymään, ja söimme sen vasta seuraavana päivänä. Näin herkun koostumus oli jähmettynyt mukavasti, ja tekele maistui ihan mutakakulta! Tai Samin sanoja lainaten, vielä paremmalta. ;) Miksipä herkkua ei voisi syödä vaikkapa jäätelön tai kermavaahdon kera - se maistuisi varmasti taivaalliselta niinkin. Tämä on siitä mukava herkku, ettei sen valmistamiseen kulu kuin hetki; taikinan ehtii valmistaa sillä välin, kun uuni lämpenee, ja uunissa herkku on vain hetken. Ja tähän tarvittavia aineita löytyy yleensä aina omista kaapeista! Luin kuitenkin ohjeen alkuperäiseltä sivustolta, ettei herkku välttämättä onnistu, jos sitä yrittää tehdä kerralla isomman annoksen. Jos siis haluat tehdä kerralla enemmän, niin kannattaa varmastikin noudattaa tuota yhden annoksen ohjetta, mutta tehdä herkkua kerralla useampaan kulhoon. :) Alkuperäinen ohje löytyy täältä.

Makeaa sunnuntaita kaikille

P.s. Vielä tämä päivä aikaa osallistua arvontaan!
Comments (0)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti